Select Page

Exprimarea emotiilor. Intre :-) si :-(

 

Emotiile pe care le traiesti au o implicatie foarte mare asupra sanatatii tale fizice, mentale si sociale. Trairile emotionale pe care le ai sunt rezultatul prelucrarilor cognitive ale evenimentelor ce actioneza la un moment dat asupra ta si care sunt in general automate, neconstientizate.

Pentru ca esti unic, reactiile si emotiile pe care le ai sunt diferite de ale altor  persoane, chiar daca va aflati in fata aceluiasi eveniment. Modul tau de a gandi este construit si influentat de experienta ta de viata, de principiile si cunostintele avute. Interpretarea cognitiva a unei situatii de viata determina reactii la trei niveluri: comportamental, fiziologic si cognitiv. Experienta subiectiva, personala a acestor modificari reprezinta trairea emotionala.

Emotiile determina o serie de modificari la nivel fiziologic: cresterea ritmului respirator, cresterea ritmului cardiac etc.  In cazul in care intensitatea emotilor este exagerata, sau incarcatura afectiva este negativa, schimbarile care apar in functionarea organismului produc diferite boli somatice:  ulcer, cancer, boli cardio-vasculare etc.

Incarcatura afectiva a trairii emotionale este data de caracterul placut sau neplacut al acesteia. Cea mai mare parte a emotiilor pozitive, dar si o parte a emotiilor negative, au un caracter tonic, mobilizandu-ne pentru implicarea in realizarea diferitelor activitati.

Emotia are si o componenta comportamentala, care este implicata in exprimarea ei, putandu-se manifesta intr-o forma mai mult sau mai putin evidenta. Ceea ce conteaza este felul in care alegi sa te exprimi.

Manifestarea violenta a emotiilor negative determina cresterea secretiei de adrenalina, stimuleaza activitatea cardio-vasculara, crescand astfel riscul dezvoltarii bolilor. Cu toate acestea, exteriorizarea trairilor emotionale pe care le ai, este mai indicata din punctul de vedere al starii de sanatate, decat abtinerea de la exprimarea acestora. Neexprimarea emotionala favorizeaza dezvoltarea tulburarilor somatice cum ar fi: dureri de cap, senzatii de sufocare, balonari, palpitatii etc., sau poate conduce la consumul de substante ca mijloc de atenuare a intensitatii trairii emotionale.

Formele dezadaptative de exprimare emotionala au efecte nocive si asupra relatiilor sociale. Persoanele care se manifesta agresiv sunt in general evitate in activitatile de grup si nu numai.

psihoterapie

Prin urmare, pentru mentinerea starii de sanatate este importanta exprimarea si exteriorizarea emotiilor la un nivel ponderat. Evita orice forma de manifestare in extrema a trairilor negative cat si a celor pozitive.

Cand alegi sa iti exprimi emotiile pe un ton calm, fara excese de furie sau agresivitate, iti influentezi starea de sanatate intr-un sens pozitiv. Evaluarile cognitive sau intrepretarile pe care le dai trairilor emotionale te pot ajuta sa ai o viata linistita si armonioasa. In functie de aceste evaluari, iei  hotarari ce pot sa sustina sau nu implicarea in diverse activitati care, la randul lor, pot determina emotii pozitive ce iti dau o stare de vitalitate crescuta.

Emotiile au un rol major in mentinerea si potentarea starii de sanatate, acestea putand fi considerate adaptative sau dezadaptative in raport cu consecintele avute asupra ta.

Ceea ce ar fi bine sa intelegi si sa implementezi in viata ta, e faptul ca in fiecare moement ai liberatea de a alege constient cum sa te raportezi la universul care te inconjoara. Orice reactie porneste din interiorul tau. Daca te cunosti suficient de bine si ajungi sa si iti placa ceea ce esti, ai multe sanse sa iti construiesi o viata care sa te multumeasca.

Drumul catre centrul fiintei tale poate fi uneori anevoios, iar din experienta celor care deja au inceput sa arunce din bagajul care il cara in spate fara asa aibe nevoie vreodata de el, e foarte posibil sa ajungi si tu sa spui: Dar oare cand se va termina? Cat efort mai trebuie sa depun pentru a ma elibera de tot ce nu ma lasa sa fiu fericit/a?

La aceste intrebari, exita un singur raspuns, pe care doar cei ce au renuntat sa se intrebe l-au gasit. Tu care crezi ca este acesta?

 

Paul Apostica

Psiholog

 

RESERVE A TABLE ONLINE